Ambachtelijk grafwerk

Het oude ambacht

Het oude ambacht van steen- beeldhouwen is één van de oudste beroepen ter wereld. Een steenhouwer is iemand die met behulp van gereedschappen vormgeeft aan ruwe stukken steen. Vroeger waren steenhouwers vooral de ambachtslieden die de grote en kleine stenen onderdelen vervaardigden voor gebouwen zoals huizen, kerken en kathedralen.

Door de ontwikkeling van andere bouwmethoden vond er een verschuiving plaats in de werkzaamheden van de steenhouwers. Deze gingen zich steeds meer toeleggen op het vervaardigen van zerken en grafstenen. Na het besluit van de Nederlandse regering om voortaan buiten de stad te gaan begraven ontstonden de begraafplaatsen zoals die wij nu kennen.

Vormgeving met de hand

Vroeger in de tijd van Egbert van Ommen (foto hierboven) gebeurde de werkzaamheden nog voor 90% met de hand. In die tijd was het materiaal duur en het arbeidsloon goedkoop. Hierdoor kon men ook één tot twee weken doen over het vervaardigen van een grafsteen.

Tegenwoordig kan met behulp van machines de tijd voor het vervaardigen van een ambachtelijke grafsteen een stuk sneller. In ieder geval de ruwe contouren machinaal vervaardigen. De rest blijft handwerk.

Steenhouwerij Van Ommen heeft nog de kennis en machines in huis om zelf monumenten te maken. Dit kan van graniet zijn, maar ook van hardsteen of marmer. Alle natuursteen materialen kunnen door ons bewerkt worden tot een mooi monument naar uw eigen wensen. Tijdens de productie bent u van harte welkom om de voortgang te komen bekijken! Bij de eigen productie is de levertijd ongeveer 2 maanden na opdracht.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van handgemaakte grafstenen.

Atlantic Beige
Cristal Azur

Handen met glas

Klik voor grote afbeelding
Bianco del Mare
Orion

Orion rond gehamerd

Klik voor grote afbeelding
Orion

Ruw kruis met keien

Klik voor grote afbeelding
Labrador met ruwe stenen

Zeilen van hardsteen

Klik voor grote afbeelding
Ierse hardsteen
Zwart graniet